Her er Torbjørn Røsok sammen med tidligere kollega Lars Arild Aas inne på Furumoen sekundærstasjon. – I 1983 smalt det skikkelig her inne like etter at jeg hadde forlatt. Alt var fullstendig utbrent, og hadde jeg vært inne her da hadde det gått ille sier han.

 

Torbjørn Røsok gikk av som pensjonist i 2009. Da hadde han 47 år bak seg i Narvik Energinett. Vi er sammen med Torbjørn og hans tidligere kollega Lars Arild Aas på en liten rundtur på gamle tomter.

Moderne revolusjon

– Ja, her har det skjedd mye, sier han og ser seg rundt i et svært åpent rom der bare den ene veggen er dekket med bryterceller.

– Tidligere var hele dette rommet fylt med bryterceller. Nå er det rene danseplassen her, sier han men han går rundt og titter og smiler litt for seg selv. Det er kun fire år siden han gikk av, så han fikk med seg den ”moderne revolusjonen” i bransjen før han sluttet. Men han minnes godt gamle dager med tungt fysisk arbeid, både i grøfter og høyt oppe i stolper.

– Hva er den største forskjellen fra tidligere i forhold til i dag?

– Jobben var mye tyngre før. Arbeidet var rett og slett mye mer fysisk. Dagens verktøy og arbeidsmetoder er mye bedre, og jeg bruker aldri uttrykket ”gode” gamle dager. Vår jobb var ikke bedre før, sier han og ler.

Nære på

Torbjørn Røsok startet i installasjonsavdelingen til E-verket i 1962. To av de første jobbene han fikk var installasjonen av det elektriske anlegget på Narvik sykehus og Idrettens Hus.

– Det var en voldsom jobb med Idrettens Hus, minnes Torbjørn og smiler. Senere gikk han over i jobben som elektromontør. Det innebar at han hadde ansvar for skjøting av kabler, jobb på trafoer og sekundærstasjoner, utskifting av kabler og utstyr og ikke minst beredskap når noe gikk galt.

– Jeg husker da hele byen mistet strømmen i 1983. Jeg hadde akkurat vært innom Furumoen sekundærstasjon og kontrollert noen greier. På vei derfra fikk jeg beskjed om at det smalt noe voldsomt like etter at jeg forlot. Da gikk hele byen i svart. Hele rommet der jeg hadde vært noen minutter tidligere var fullstendig utbrent. Hadde jeg vært der da det smalt hadde jeg blitt fullstendig grillet. Det gikk flere dager før hele byen fikk strømmen tilbake, sier han og ser på Lars Arild Aas, som også var involvert den gang.

Store avisoverskrifter

– Dette er den verste smellen vi har hatt i Narvik, og det skapte store problemer og ikke minst overskrifter i aviser og nyhetssendinger over hele landet, forteller Lars Arild Aas. Turen går videre til nettopp Furumoen sekundærstasjon, der flere av hovedforsyningslinjene til Narvik sentrum ligger. Her er det ikke like moderne utstyr som på Fagernes.

– Her ser du hvordan de gamle brytercellene ser ut. Dette er kjent og kjært, sier Torbjørn mens han viser og forklarer hvordan de svære bryterne fungerer.

– Savner du jobben?

– Nå har jeg vært pensjonist i fire år, og stortrives med det, så jeg kan ikke si at jeg savner jobben, men jeg hadde 47 flotte år i bedriften, smiler Torbjørn Røsok.

 

Lars Arild Aas med to svære kabler. – Tidligere var det mye mer arbeid med kablene, både i forbindelse med skjøting og vedlikehold, sier han.