– Det er artig med denne runden. Vi må omstille oss til nytt kraftverk nesten daglig, og blir veldig løsningsorienterte, sier energioperatør Adrian Sørensen. Dette er andre året han deltar på det som internt kalles kraftverksturneen, eller «Norge Rundt».

Servicebilen er kjørt nærmere 9000 km fra start i Vesterålen, via Hallingdal til Sørlandet, og opp gjennom alle kriker og kroker på Vestlandet. Fjelna og Røstad i Trøndelag er Nordkraft godt kjent med etter mange års drift. Videre derfra og nordover har det kommet til en hel portefølje på Helgeland som er gått gjennom før nesen ble vendt hjemover. Kraftverkene lenger nord får sine servicerunder på høsten, ettersom de er nærmere og mer tilgjengelig da.


Adrian Sørensen på Clemens Kraft sitt Tokagjelet kraftverk.

Blir godt kjent

– Mengden kraftverk gjør det effektivt å kjøre på turné med en bil, og heller bytte mannskap underveis, sier leder for kraftverkstjenester Preben Kristensen. Nå er servicebil nummer to bestilt, så større deler av landet kan dekkes til enhver tid.

Det jobbes i team på to og to en eller to uker om gangen, og bilen bytter mannskap på nærmeste flyplass. I år tok Sørensen, sammen med elektriker og energioperatør Ulrik Enevoldsen, seg av to tidlige uker i turneen. 17 kraftverk var de innom fra Stølen i Kvinesdal via blant annet Lindåna, Torsnes, Tokagjelet og Stardalen oppover Vestlandet til Kandal i Gloppen.

– Vi er både forbi og innom utrolig mange steder på vår ferd. Det er kjempeartig å bli bedre kjent med Norge også på denne måten, sier Sørensen. 


Aventrons Litleåna kraftverk og servicebilen.

– I bilen vi kjører har vi det aller meste med. Det vi trenger underveis og ikke har, kjøper vi lokalt. Da får vi pratet mye med folk, og de er veldig villig til å hjelpe. Det artige er at hele turen blir jo som en språkreise også da, sier han, og viser til alle de ulike dialektene i denne delen av landet.

God planlegging

Men det er ikke bare å pakke bilen og kjøre. 

– Det ligger mye planlegging bak. Det er effektivt for både oss og eierne av kraftverkene å ta service strukturert som dette, sier kraftverkssjef Maria Dahl. 


Kraftverkssjef Maria Dahl

Hun forteller at de har en mal for årlig tilsyn av kraftverkene som blir supplert med planlagte og tilrettelagte jobber fra stasjonslederne, som kan være alt fra løpehjulskontroll til jordplatemålinger og lignende.

– I tillegg har vår miljørådgiver Mads Schultz vært på en del tilsyn, som gjør at det også er miljørapporter som skal følges opp. Veksten vi har hatt de siste årene gjør at vi kan ha flere spesialister internt. Blant annet har vi Fredrik Fjellvang, som i tillegg til å jobbe med kommunikasjon mellom anlegg og driftssentral, er spesialist på generatorer. Oppstår det utfordringer for de som er i kraftverkene, er han aldri mer enn en telefon unna, sier kraftverkssjefen.


Miljørådgiver Mads Schultz og stasjonsleder Tord Eidstø