– Jeg har nå to fagbrev som for meg utgjør det beste av to verdener: Et som energioperatør og et som industrimekaniker, forteller han med et engasjert blikk.

Han tar en slurk av kaffen på pauserommet ved Håkvik Kraftverk. Her jobber han som energioperatør for konsernet Nordkraft.

– Da jeg begynte her så var jeg veldig klar for arbeidslivet, og kom som oftest en halvtime før jobb for å drikke kaffe og planlegge dagen med kolleger - og det gjør jeg fortsatt etter 11 år i Nordkraft, forteller han og legger til:

– Så det er ingen tvil om at jeg trives godt her.

På jobb i Nordkraft får Sander bruk for begge fagbrevene sine: Som energioperatør og som industrimekaniker. Foto: Amedia Innholdsbyrå

Myten om yrkesfag

Da Sander som sekstenåring skulle ta valget om videre utdanning var det studiespesialisering som sto høyest hos mange, og det var lite informasjon å finne om de mange mulighetene som også finnes i yrkesfagene.

– Det var et stort fokus på studiespesialisering, og en myte om at hvis du ikke gikk det så var du «fortapt». Da var du låst i kun én retning. Jeg er glad jeg fant ut at det ikke stemte.

– For min del var det aldri realistisk å gå den veien, da jeg er en praktisk og kanskje litt urolig kar, sier han og ler.

Det var gjennom en barndomskompis, og nå kollega, at Sander valgte elektrolinja.

Han hadde utplassering både som energimontør og energioperatør i Nordkraft, og da Sander fikk høre om det var det ingen tvil.

– Jeg fikk et klart mål, og i den bransjen skulle jeg inn, sier han med et smil.

Muligheten for flere fagbrev

Etter å ha tatt fagbrev som energioperatør ble nysgjerrigheten til Sander vekket av et tilbud om å ta læretid som industrimekaniker over fem år.

– Det var ikke vanskelig for meg å hoppe på tilbudet siden en av mine hobbyer er å skru. Det fagfeltet har interessert meg siden jeg var ung.

Da ble to verdener slått sammen, og Sander satt med to fagbrev og utallige spennende jobber han kunne utføre i konsernet.

– Det artigste for meg i arbeidshverdagen er gjerne kompliserte oppdrag som krever ekstra fokus. For eksempel et oppdrag i ordentlig nordnorsk «drittvær» på vinteren. Da koser jeg meg, sier han og ler.

Da Sander fikk høre om de spennende prosjektene som energioperatør var det ingen tvil: – I den bransjen skulle jeg inn. Foto: Amedia Innholdsbyrå

Yrkesfag åpner opp dører

For Sander var retningen med yrkesfag den riktige å gå, og han håper flere ungdomselever velger å gå samme vei.

– Uansett fag så får man med seg uvurderlig kunnskap og praktisk erfaring som åpner opp mange dører. Hvis man ønsker å ta høyere utdanning på et senere tidspunkt så kan man det, og har i tillegg knagger å henge det teoretiske på - fordi man har vært ute i felten og sett det med egne øyne.

Han forteller at man uten problem kan ta flere fagbrev, eller til og med utdanne seg videre til ingeniør, og bruker egen arbeidsplass som eksempel.

– Nordkraft som arbeidsgiver elsker tverrfaglig kompetanse, og både motiverer og tilrettelegger for det.

Sander anbefaler flere å gå yrkesfag: – Uansett fag så får man med seg uvurderlig kunnskap og praktisk erfaring som åpner opp mange dører. Foto: Amedia Innholdsbyrå

Bransjen er avhengig av å rekruttere

Konsernet har en lang tradisjon for å ta inn lærlinger, hovedsakelig i energimontør- og energioperatørfaget, og årlig kommer det inn nye ansikter i konsernet.

– Vi er helt avhengig av å få rekruttert fagarbeidere i elektrofaget, som energioperatører og energimontører, og derfor ønsker vi mange lærlinger, forteller HR-ansvarlig i Nordkraft, Marianne Leite.

Ifølge henne skriker hele bransjen etter flere fagarbeidere, og hun håper at flere tør å utfordre seg selv ved å gå for nettopp dette.

– Det er en utrolig spennende bransje som kommer til å bli viktig i årene fremover når det kommer til det grønne skiftet, og som derfor byr på mange prosjekter og muligheter, avslutter Marianne.

Marianne Leite, HR-ansvarlig i Nordkraft.